درباره mdf

 

(Medium Dencity Fibernation) مخفف MDF است .

MDF فيبری با چگالي متوسط است كه بصورت فشرده از ضايعات چوب تهيه مي گردد و از مقاومت زيادي در مقابل رطوبت برخوردار است .MDFهمواره به عنوان مغز و درون كار در صنعت چوب مورد استفاده قرار مي گيرد. آنچه MDF را زيبا مي سازد پوشش روي آن است كه بسته به نوع كارمتفاوت مي باشد. از معروفترين روكشهاي MDF مي توان PVC ، VINILIUM، HPL و فرميكا را نام برد. لازم به ذ كر است فرميكا بسته به نوع ضخامتش متفاوت مي باشد. بنابراين هرچه از روكشهاي ضخيمتر و مقاومتر در پوشش MDF استفاده شود جنس مرغوبتري بدست خواهد آمد.

MDF در واقع نوعي فيبر است كه از خرده چوب بهم فشرده تحت فشار و حرارت به وجودمي آيد.اكنون در بيشتر موارد سازندگان كابينت از MDF به جاي تخته سه لائي يا تخته هاي نئوپان استفاده مي كنند.

 MDF از  مشتقّات چوب بوجود می‌آید (که بصورتهای تارهای مویی الیاف درمی‌آورند) و بوسیله‌ی پرسهای قوی آن را فشرده می‌کنند و اگر بخواهند آن‌را ضدّ آب کنند، قبل از آنکه به‌صورت خمیر است با پارافیل مخلوط می‌کنند. نوع روکش‌های MDF متفاوت و دارای تنوّع رنگ بسیار است.

 MDF  یک  محصول پانلی است که از ترکیب الیاف لینگوسلولزی با رزین های مصنوعی یا هر نوع چسب مناسب دیگر تولید می شود. این پانل ها از دانسیته 496 تا 801 کیلو گرم بر متر مکعب (50-31 پوند بر فوت مکعب) در پرس داغ فشرده می شوند. چسبندگی داخلی کامل پانل به وسیله رزین مصنوعی و سایر چسب های آلی حاصل می شود.

در مقایسه با تخته خرده چوب، MDF دارای دانسیته یکنواخت تر در سراسر تخته و لبه های صاف تر و منسجم تر است که در نتیجه آن بهتر می تواند مورد ماشین کاری قرارگیرد. محصول نهایی می تواند به صورت سطح صاف و یا با رگه های دلخواه طرح چوب و... باشد که در این صورت نیاز به روکش شدن (با روکش طییعی و یا لمینت) مرتفع می شود.

بنابراین هرچه از روکش های ضخیم تر و مقاوم تر در پوشش MDF استفاده شود جنس مرغوب تری بدست خواهد آمد. MDF نوعی فیبر است که از خرده چوب به هم فشرده تحت فشار و حرارت به وجود می آید. اکنون در بیشتر موارد سازندگان کابینت از MDF به جای تخته سه لائی یا تخته های نئوپان استفاده می کنند.

 

دلايل استفاده:

* چگال بودن MDF ، یعنی زیاد بودن ذرات چوب در واحد حجم آن، محکم و بدون گره بودن این نوع فیبر که به سوراخ کاری و سوهان کاری آن و ایجاد فرم های دلخواه کمک می کند.

* سطح آن هموار است.

* وجود ذرات بسیار ریز و نرم ، بافت غیر قابل تشخیصی دارد.

* این نوع فیبر به راحتی با چسب چوب به هم می چسبد.

* سطح آن را می توان رنگ روغن یا رنگ پلاستیک زد و همچنین با لترون یا اچ پی ال یا ملامین روکش کرد.

* نسبت به آب مقاومت بیشتری دارد.

 

واژه ها و اصطلاحات :

نئوپان :

برگردانده شده chipboard به معنی تخته خرده چوب می باشد و همانطور که از این عبارت برمی آید این محصول از تکه های خرد شده چوب تولید می شود که با آب ، اسید و چسب های خاص ترکیب شده اند ودر یک پروسه ماشینی به ورقهایی با ابعاد و ضخامت های استاندارد مختلف تبدیل و به بازار عرضه می شوند . قابلیت پرس انواع روکش روی این اوراق نیز مانند ام دی اف وجود دارد .

روکشها:

 لترون : روکشهایی از جنس کاغذ می باشند که پایین ترین کیفیت را در بین روکشها دارا       می باشد .

ملامینه : روکشهایی هستند که از لایه های کاغذ ورزین فرم دهنده روی آن تشکیل شده اند و دارای مقاومت بیشتری نسبت به نوع لترون می باشند.

اچ پی ال:

 مخفف  high pressure laminat می باشد ومعنی آن لمینت تحت فشار بالاست که از چند لایه کاغذ کرافت و یک لایه کاغذ رنگی و چسب های مخصوص تولید می گردد و نسبت به دو نوع روکش فوق دارای مقاومت بالا تری است . موارد ذیل به بعضی از ویژگیهای آن اشاره می نماید:
* مقاوم به رطوبت

* مقاوم به آتش سیگار

* مقاوم به تغییر رنگ در مقابل چراغ هالوژن

* مقاوم به گرمای خشک ظروف تا 180 درجه

* مقاوم به پوسیدگی و مواد شیمیایی

 نوار لبه پی وی سی:

 نوارهای PVCمخفف عبارت Polyvinyl chlorideمی باشد نوارهایی هستند که جهت افزایش مقاومت لبه های بیرون قطعه کار در برابر ضربه ورطوبت مورد استفاده قرار می گیرند، این نوارها با ضخامت ، ابعاد ورنگهای مختلف به بازار عرضه می گردند وکار انتخاب را برای هرگونه استفاده  راحتر نموده و متناسب با فضای مورد نظر( کابینت آشپز خانه و دکوراسیون داخلی ) به کار برده می شوند البته چسباندن این نوار ها نیاز به چسب مخصوص گرانول(hotmeit)و دستگاه لبه چسبان دارد .

 

رزین یا چسب :

 که نقش اتصال دهنده را ایفا می نماید به عبارت دیگر متداولترین رزین قابل استفاده، فنل – فرم آلدئید و اوره فرم آلدئید می باشد که متناسب با کاربرد محصول نهایی رزین نیز تغییر خواهد کرد. به منظور افزايش كيفيت محصول نهاني لازم است چسب موردمصرف در مسير انتقال الياف از قسمت ريفانيرها به خشك كن ها به الياف افزوده گردد تا ضمن قرار گرفتن كليه الياف ها در معرض چسب و پراكنده شدن چسب بر روي كليه الياف ها، الياف با رطوبت بيشتري خشك شده تا انرژي كمتري مصرف گردد و در واقع ضمن صرفه جويي در مصرف انرژي مي توان انتظار داشت عمليات خشك كردن نيز آسانتر صورت پذيرد.

پارافين زني:

به منظور كم كردن قابليت جذب آب تخته فيبر، لازم است مقداري پارافين به الياف اضافه گردد كه معمولا پارافين بصورت مذاب به خرده چوب هاي در حال حركت به ريفانيرها افزوده مي شود تا بعدا مخلوط گردد .

 

 

 


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






برچسب‌ها:

تاريخ : یک شنبه 17 / 3 / 1398برچسب:, | 21:1 | نویسنده : میثم صابری |
.: Weblog Themes By VatanSkin :.